Se över ditt försäkringsskydd innan Du reser.
Alla kan vi bli sjuka eller råka ut för någon olycka och då är det viktigt att vi har rätt försäkringar. Se därför över Ditt försäkringsskydd innan Du reser så kan du känna dig lugn och trygg under hela din vistelse.

Hemförsäkring
Omfattas du av en hemförsäkring, ingår normalt ett reseskydd under 45 dagar.
Kontrollera vad som ingår och komplettera omfattning och längd om så behövs. 

Kompletterande försäkring
Om det  visar sig att det finns behov av att komplettera försäkringsskyddet, rekommenderar vi nedanstående försäkringsbolag som specialiserat sig på reseförsäkringar. De erbjuder både tilläggsförsäkringar och avbeställningsskydd.

Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort)
När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). Beställ EU-kortet här www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands

Pensionär som reser till Spanien
Om du är pensionär och reser till Spanien behöver du ett särskilt pensionärsintyg som komplement till EU‑kortet. Intyget visar att du har pension från Sverige och ger dig rätt till kostnadsfria läkemedel i samband med nödvändig vård.

Beställ intyget från Försäkringskassans Kundcenter 0771-524 524.

Viktigt Viktig Viktigt……
Tänk på att det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan Du får handlingar som Du beställt från Försäkringskassan. Beställ därför i god tid. Kom även ihåg att alltid spara kvitton på utlägg som Du har haft i samband med vård. Detta gäller även om Du av någon anledning betalar något i samband med allmänsjukvård. Du kan då få ersättning, för berättigade kostnader, av Försäkringskassan när Du kommer hem.

Bra att känna till
Spanien tillhör EU. Övriga EU-medborgare har därmed rätt till samma sjukvård som Spanjorerena själva. Det är nära till Hospital Costa del Sol, som är ett stort och modernt sjukhus, känt för den fina vård som erbjuds där. Det finns även ett stort antal Skandinaviska  läkare, tandläkare, kiropraktorer mm. att tillgå. Bland dem många svenskar. Sjukvården på Solkusten anses överlag hålla en mycket hög nivå.

Det bästa av det bästa…..
Vill Du känna Dig så trygg som det bara går att vara på denna del av Solkusten? Ja, då ska Du gå med i Helicopteros Sanitarios. För en rimlig kostnad får Du då tillgång till till en kompletterande akutsjukvård utöver det vanliga. Läs mer om deras fantastiska tjänster på  www.helicopterossanitarios.com/index.html